Archeologisch onderzoek De Vlijtsekade 1b

31 juli '21

Op de plek waar straks de nieuwe woningen van De Vlijtsekade 1b komen, heeft een archeologisch onderzoek plaatsgevonden. Wil je graag weten welke bijzondere historische vondsten er zijn aangetroffen en wat er verder uit het onderzoek naar voren is gekomen? Lees dan snel verder.

Het onderzoek

Er is op 2 manieren onderzoek gedaan op de locatie waar De Vlijtsekade 1b komt. Een proefsleuven-onderzoek en een opgraving. Wat een proefsleuven-onderzoek is? Dat is een methode waarbij door het graven van rechthoekige sleuven (of groeven) van bijvoorbeeld 10 bij 50 meter inzicht wordt verkregen van de eventuele archeologische waarden in de grond. Na het proefsleuven-onderzoek volgde een algehele opgraving. Beide onderzoeken zijn inmiddels afgerond.

Bescheiden vondst

Het was te verwachten dat er archeologisch materiaal aangetroffen zou worden. En dat klopte. Op de onderzoekslocatie heeft namelijk ooit een zogeheten Werkhuis gestaan. Tijdens beide onderzoeken is er een bescheiden hoeveelheid archeologische objecten gevonden. Denk hierbij aan porseleinen schalen, kannen of juskommen, borden, kopjes, schoteltjes en aardewerk. Maar ook minder voor de hand liggende voorwerpen zoals bijvoorbeeld een penhouder en een knoop gemaakt van dierlijk bot en een Aziatisch porseleinen bord uit medio 18e eeuw. Dit bord was zelfs voor de toenmalige bewoners van het Werkhuis al antiek!

Wat er verder gevonden is, meer over de geschiedenis van de locatie en de uitvoer van het onderzoek is terug te vinden in een gedetailleerd archeologisch rapport dat je hieronder kunt downloaden.

Download het volledige rapport

Voortgang bouw

Na de bouwvak gaat aannemer Nikkels verder met de bouwwerkzaamheden aan de 31 woningen van De Vlijtsekade fase 1b. De woningen worden naar verwachting voor het eind van 2022 allemaal opgeleverd.

Een vraag? We staan je graag te woord
Meer historie? Bekijk de visie van het plan